Kalavaleet kankaalle

Uisteluseura Kalevalan Taimen ry järjesti peruskoululaisille kalastusaiheisen kilpailun. Ala-asteen 4. - 6. luokat pääsivät kirjoittamaan ja 1.- 3. luokkien piltit piirtämään. Tarinoiden joukossa oli todellisia helmiä. Tytöissä tuntuu elävän kirjoittamisen taito. - Herkkiä ja oivaltavia kertomuksia, kertoo ylituomari Antti Vanninen. - Poikien jutuissa on tärkeintä suuri saalis. Kalan pitää painaa ainakin miljoona-tsiljoona kiloa. Ja kalalle mennään mönkijällä, Vanninen summaa. 

Kirjoituskilpailun parhaana palkittiin Elina Pikkaraisen tarina "Kalastuskilpailu". Elina on Iivantiiran koulun kuutosluokalta ja pääsee lukemaan Saraspään kirjaa Erämiehen kahdeksan vuodenaikaa. Kalastusluvan Pajakkakoskelle voitti Riikka Pulkkinen Kontion koululta. Rene Malinen Kontiolta pääsee kalalle Lentuankoskelle. Paavo Huotari Lentuan koulun toiselta luokalta voitti piirustuskilpailun pääpalkinnon: Metsästäjän ja Kalastajan saaliskirja. Paavon aistivoimainen lähikuva 6,5 kiloisen hauen rimpuilusta sykähdytti tuomaristoa. Keltarunkoisen vaapun peräkoukku näyttää olleen jättiläisen hampaissa kovin heikosti… Suvi Kinnunen Kontiolta voitti piirustuksellaan kalastusluvan Pajakalle. Eskari-ikäinen Markus Väisänen Lentiiran koululta onkii kesän taimenia Lentuankoskella. Lisäksi jaettiin viehepalkintoja molempien sarjojen kesken. 

Piirustukset ovat esille kesäkuun ajan kirjaston lastenosastolla. 

Tukijat: Pajakka-Saarikosken ja Korpisalmi I. osakaskunnat, Urheiluliike Pääkkönen & Piirainen ja Kuhmon kirjasto.

Liite: Paavo Huotarin piirros 6,5 kiloista ennätyshauesta.

Tarinat:

Pääpalkinto: Elina Pikkarainen 6 lk Iivantiira (Saraspää: Erämiehen kahdeksan vuodenaikaa)

Riikka 4 B Kontio Kalastuslupa Pajakka-Saarikoski Rene Malinen Kontio Kalastuslupa Lentuankoski

Viehepalkinnot:

Emilia Heikkinen Kontio 6 A Jaakko Väisänen Iivantiira 6 lk Helmi Juntunen Kontio 6 A Jami Seilonen Kontio 5 B

Piirustukset

Pääpalkinto Paavo Huotari 2 lk Lentuan koulu (Metsästäjän ja kalastajan saaliskirja)

Suvi Kinnunen Kontio 3 C Kalastuslupa Pajakka- Saarikoski Markus Väisänen Lentiira Kalastuslupa Lentuankoski

Viehepalkinnot Olga Sirviö Kontio 3 A Niko Niemi Lentuan koulu 1 lk Saara Huotari Lentuan koulu 1 lk Reko Kilponen Kontio 2E

 

 

Piirustuskisa 1-3-luokkalaisille

 

 

Kirjoituskilpailu 4-6-luokkalaisille

 

Kalastuskilpailu

Ei kovinkaan kaukana täältä asui, ja taitaapa asua vielä tänäkin päivänä mies nimeltä Kalle. Kallen kotikaupungissa järjestettiin joka vuosi kalastuskilpailu, ja Kalle innokkaana kalamiehenä osallistui joka vuosi. Kalle ei tosin ollut voittanut kertaakaan, ei edes viime vuonna, vaikka neljä kiloa painava lohi olikin ollut koko kilpailun suurin, sillä pahaksi onneksi kilpailun toimitsijat olivat huomanneet vielä kalassa olevan paikallisen marketin hintalapun. Mutta Kalle oli vakaasti päättänyt voittaa tänä vuonna, ja niinpä hän kilpailuaamuna heräsi jo aikaisin, pakkasi eväät ja suuntasi kohti järveä.

Kalle istahti kivelle ja laittoi madon koukkuun. Mutta kala ei syönyt, ei vaikka Kalle odotteli kärsivällisesti yli puoli tuntia. Kallelle taas tuli nälkä, ja niinpä Kalle kaivoi repusta eväsleivät. Mutta pahaksi onneksi leipä tipahti veteen. Aluksi Kallea harmitti, mutta sitten hän sai idean. Ehkä kalat olivat kyllästyneitä matoihin. Kalle oli juuri laittamassa makkaravoileipäänsä koukkuun, kun naapuri Virtanen tuli viereen kalastamaan. Virtanen esitteli rehvastellen uusia kalastusvälineitä, ja Kallea harmitti, hänellä kun oli vain vanha mato-onki.

"Mitä, leipääsikö sinä kaloille yrität syöttää", Virtanen naureskeli. Virtanen oli saanut jo monta kalaa, mutta Kalle ei vieläkään yhtään.

Kalle päätti lähteä muualle kalastamaan, kun kerran täällä ei kala syönyt. Kalle poikkesi kotimökin kautta, voileivät kun oli jo syöty tai kalastettu. Kalle päätti kokeilla muitakin syöttejä, ja niinpä mukaan tarttui voileipien ja matojen lisäksi kaikkea mahdollista, mitä Kalle kaapeistaan löysi. Mutta ei, ei kaloille kelvanneet keksit, karkit tai edes juusto. Kallea alkoi jo tosissaan harmittaa, veisikö Virtanen voiton taas hänen nenänsä edestä?

Nenänsä edestä...Siinähän se ratkaisu oli, aivan hänen nenänsä edessä! Kalle ryntäsi kotiin.

Virtanen katseli happaman näköisenä Kallea, joka katseli iloisena juuri voittamaansa pokaalia. Virtanen oli saanut pelkästään mitalin. Sellaisen mitalin, jollaisen Kalle oli joka vuonna saanut, kunniamaininnan siitä, että hän oli ahkerimmin kalastanut, vaikka ei ollutkaan voittanut. Virtanen asteli lähemmäksi Kallea.

"Kerrohan minulle, Kalle, että miten ihmeessä sinä oikein sait sellaisen hirmuisen kalansaaliin?" Virtanen uteli. Kallea nauratti. "Tiedätkös Virtanen, se on tuollaisen mitalin ansiota", Kalle vastasi hetken hiljaisuuden jälkeen. "Minä vain yksinkertaisesti hain mitalini kotoa", Kalle selitti, sekä "haavin. Laitoin vain mitalin veteen, missä se välkähti oudosti, ja kalat, ne mokomat tietysti tulivat katsomaan, että mikä ihme se siellä kiiltelee, silloin minä nappasin ne ryökäleet haaviin!" Kalle selitti iloisena. "Ja sehän osoittaa vain, että lohdutuspalkintoa ei missään nimessä kannata vähätellä!"

 

Elina Pikkarainen 6 lk, Iivantiiran koulu

 

takaisin