Tanssii korrien kanssa

Kevättalvella voi koskimaisemissa törmätä ihmeelliseen näkyyn kun mustia toukkia saapastelee vastaan lumisessa maisemassa

Perhokalastajille hanki- eli sumukorentojen kuoriutuminen on alkusoitto kesän riemuihin. Omaleimainen hyönteissesonki ajoittuu Kainuun korkeudella huhtikuun alkuun. 15-milliset hankikorennot tai korrit (Taenioptyrex nebulosa) ovat maistuvaa evästä talvesta herääville kaloille. Suvannoissa ja koskien niskoilla korentojen perään pintovien taimenten tuikkirenkaat saavat myös perhokalastajien veret liikkeelle.
Kuhmosta löytyy erinomaisia paikkoja harrastaa koskikalastusta myös talvella. Yksi sellainen on Kaarneenkoski Nivankylällä. Lämpimänä päivänä keväthangilla on kalastuksessa oma viehätyksensä. Ruuhkaa ei ole. Ja huonolla syönnillä voi seurata muuttolintujen saapumista. Ainakaan ei ole hyttysiä.

Ottihetki

Perhoaatteen riivaamille onkimiehille kalojen ravinnon jäljittely on ainoaa oikeaa kalastusta. Ja sitä korrijäljitelmillä onkiminen todella tarjoaa.
Kuoriuduttuaan maalla ja pariteltuaan, naaraat lentävät veden kalvolle munimaan. Tätä hetkeä odottavat pinnan alla vaanivat kalatkin. Napsiessaan hyönteisiä ne paljastavat olinpaikkansa. Silloin on pintaperhon aika, siis semmoisen koukkuun naamioidun pyydyksen joka kelluu siiman jatkeena ja jonka kalastaja (yleensä taitavasti) heittää vavalla kalan näkösälle. Kenties Joen jumalattaret ovat suopeita ja kala hyväksyy viehkeän tarjouksen - kiinni on! Voi sitä riemua kun taimen syöksyy ja siima soi. Kalastajalle hetki on mieluinen. Tietää huijanneensa villin eläimen, kalojen aatelisen.

Kaarneenkoskella päivä painuu iltaan. Laskeva aurinko näkee kalastajan istumassa laavulla sillan kupeessa. Siellä on soma tulitella ja keittää kahvit. Tulipuut ovat parhainta laatua. Koivun oksasta riippuu siimalenkki ja sen jatkeena perattu taimen, kaunis kuin mikä.
Hämärtää. Savu nousee hiljalleen kohti taivasta ja vie surut mukanaan. Kohta on pimeää, mutta koski ei nuku. Kuusen harteilla kiiluvat pöllölle kuuluvat silmät.
Kalastaja näkee unta kesästä. Seuraava aamu löytää hänet Lentuanniskalta.

Antti Vanninen

takaisin